FAMILJEFESTER OCH NYA TRADITIONER: PENNYS NAMNGIVNING.

Jenny Tillander och Joel Lahtivuori fick i april 2018 en dotter. Ett utmärkt tillfälle att påbörja en ny tradition, tänkte Tina Tillander och skred till verket. Både nybliven mor och den lilla flickan skulle komma att få varsitt smycke lagom till namngivningen.

Penny Filippa fick sitt namn mitt under juli månads sommarbölja på den nyblivna pappans sommarställe i Ekenäs skärgård. För det unga paret var en personlig touch på festligheterna viktig, därmed avslöjades namnet, som hittills varit en hemlighet, på den somriga bryggan till tonerna av Lejonkungen och Avicii. Senare under kvällen när de äldre generationerna sökt sig hemåt fortsatte ungdomarna med bad och båtutflykt. Kvällen avslutades sittande på klipporna i den tropiska sommarvärmen medan en röd sol sjönk ner över horisonten.

Om man föds till en familj av guldsmeder går man inte alltför länge på denna jord utan att få sitt första smycke. Penny fick sitt livs första armband till namngivningsgåva. Samtidigt ville färska mormor Tina också komma ihåg sin egna dotter som nu blivit mamma.

- Jag hade redan länge filat på idéen om hur dessa två smycken skulle se ut. Jag ville inte göra två versioner av samma smycke, men samtidigt ville jag att de skulle komplettera varandra. Precis som medlemmarna i en familj kompletterar varandra utan att vara identiska.  

Jennys fick således ett halssmycke, med en klassisk och modern utformning. Platina och gult guld i en ornamentformation omfamnar den centrala diamanten, små briljanter fulländar designen. De små guldbollarna sammanlänkar till barnets armband.

- Vi valde ett halssmycke därför att det ligger nära hjärtat, summerar Tina Tillander och fortsätter;

- Det var förvånansvärt svårt att designa ett smycke till sin egen dotter, i början av processen utbytte jag mycket tankar och idéer med Jenny, men slutresultatet valde jag att behålla som en överraskning.

- Mamma lyckades mer än väl i sin uppgift, kommenterar Jenny och fortsätter;

- Jag klär hänget på mig egentligen varje gång jag lämnar hemmet, det är så vackert. Självklart är det här smycket som kommit till i samförstånd mellan mamma och guldsmed Valtteri Lonka en skatt även på det emotionella planet.

Pennys smycke i sin tur är ett litet armband. Guldkedjan pryds av en lilaskiftande safir och guldbollar som påminner om bollarna i Jennys smycke.

- Om Penny så önskar kan man förlänga kedjan när hon växer, säger Tina och fortsätter;

- Det andra alternativet är att behålla smycket i sin ursprungliga längd och när tiden är mogen ge det vidare till nästa generation. Jag tycker det är en rolig symbolik att smycket kan förändras och bli till precis vad som helst, så som även Penny själv.

"You came into my crazy world like a cool and cleansing rain
Before I, I knew what hit me, baby, you were flowing through my veins."
 
- Avicii

Vill du också skapa en ny tradition i din familj? Välkommen till Glogatan 1, Helsingfors för att finna inspiration.